Say something


ShoutMix chat widget

Saturday, December 18, 2010

Majlis Pertunangan Adlina & Alfi


Assalamualaikum w.b.t

Petang tadi saya di jemput ke majlis pertunangan kawan saya Adlina dan juga pasangan beliau Alfi.Syukur kerana majlis berjalan dengan sempurna dengan cuaca yang tenang.Alhamdullilah kedua2 selamat bertunang.Doa saya moga mereka disatukan dengan ikatan perkahwinan...InsyAllah..

Beberape keping gambar sempat saya "capture" untuk kenang-kenangan



Semoga berbahagia mereka berdua sentiasa







Wasalam

Monday, December 6, 2010

Dugaan

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdullilah, syukur sgt atas nikmat yang telah diberikan oleh Allah,dapt lagi saya bernafas sehingga kini.Kadang bila fikir-fikir balik,byk nikmat Allah berikan tp sedikit sahaja kita bersyukur kerana kadang kala nikmat yang diberikan itu sgt halus sehingga kita tidak menyedari kehadirannyer.Walau apapun,bersyukur laa dengan ape yang telah Allah tetapkan kepada kita..


Kali ini saya ingin berkongsi berkaitan dengan dugaan.Dugaan slalu ada tidak kira waktu dan ketika.Kadang2 kita merasakan dugaan itu amat berat untuk kita tanggung walhal Allah tidak akan membebani hambaNya dengan dugaan yang tidak dapat ditanggung oleh hambaNya.Tapi sebenarnya dugaan itu juga menguatkan diri dan juga mendekatkan diri kepadaNya.Dugaan juga sbnarnye utk motivasi diri supaya menjadi insan lebih baik dan jugak mematang kta.Tanpa dugaan,kita mungkin berada dalam keadaan yang sama tanpa tiada kesungguhan utk berubah ke arah lebih baik.

Oleh itu,jangan menganggap dugaan itu satu beban atau satu penyeksaan tp anggaplah diri satu anugerah yang hanya diberikan oleh Allah kepada insan2 terpilih.Syukur kerana Allah memberikan dugaan kerana Dia sememangnyer menyanyangi hambaNya..tapi bila difikirkan...adakah kita menyanyangi Allah??Fikir-fikir laa....









Walaupun apa pn tanggapan , ku hadapi dengan penuh sabar dan redha

Monday, November 15, 2010

Menempuh dunia pekerjaan

Assalamualaikum w.b.t

2.54am??Masih lagi segar mata??KEnapa??Tidak dapat tido kah??

Iyer,saya masih lagi terjaga.Mujur laa ada match REal Madrid mlm niee.Tiba2 minat real madrid?APekah??hahaha

Besok dah mula dunia baru.Dunia yang belum pernah saya tempohi iaitu "Alam Pekerjaan"(praktikal jer pn sbenar).Tiada ape pn nk karang sebenar cuma terasa nk menulis jer pagi nie.Citer sedikit tempat saya akan berpraktikal nie.Sebenarnya lokasi praktikal tuu berdekatan dengan kg saya jer.Jadi rasa2 xder masalah kesesakan lalu lintas laa kot...hehehe.

Tempat saya praktikal 2 berkaitan dengan pendawaian lektrik(wiringman),cctv rumah(cctv man)dan jugak penghawa dingin(air cond man),sume nk ada man xtahan tuu.Harap2 saya dapat banyak manfaat hasil 2 bulan praktikal niee.

Sebelum mengakhiri coretan kali niee(skema ayat),ingin saya ucapkan "Selamat Pengantin Baru" kepada sepupu saya dan jugak rakan saya yang akan mengakhiri zaman bujang mereka.Harap2 sempat tangkap gambar hari bahagia diorang.Bila laa turn saya plak yer...^^




[You always the one that completes me,always be,always will]
^_^

Sunday, November 7, 2010

Megamind Movie Premier

Assalamualaikum w.b.t

YEay,akhirnya tamat sudah pengajian untuk semester ini dan sekarang saya menunggu masa untuk pulang ke kampung halaman tercinta...he3.Ok,ok...semalam kerana kebuhsanan melampau,sy pun bercadang utk pegi tgk movie jer.Sambil mencari-cari movie maner yang best nk tgk,maka terjumpa laa cite niee




Mmg best laa citer niee sampai sy pn tergelak dengan budak kecik yang xtahan dengan kelakar watak megamind.Ada moral value yang boleh ambik.Contohnye,walau sejahat mane pn seseorang tetap akan ada secebis kebaikan didalam diri.Itu yang dapat saya perhatikan dalam cerita ini dan juga serba sedikit memuhasabahkan diri saya sendiri.Jadi pade sesiapa yang xtgk lagi citer niee,bleh laa bawak family and ank2 tgk,sure nonstop gelak..hehee...

Wslm...

Friday, October 29, 2010

Suara(Ku Berharap)




Disini aku masih sendiri
Merenungi hari-hari sepi
Aku tanpamu
Masih tanpamu

Bila esok hari datang lagi
Ku coba untuk hadapi semua ini
Meski tanpamu, Oo~ meski tanpamu

Bila aku dapat bintang yang berpijar
Mentari yang tenang bersamaku disini
Ku dapat tertawa menangis merenung
Di tempat ini aku bertahan

Suara dengarkanlah aku
Apa kabarnya pujaan hatiku
Aku disini menunggunya
Masih berharap di dalam hatinya

Suara dengarkanlah aku
Apakah aku slalu dihatinya
Aku disini menunggunya
Masih berharap di dalam hatinya

Kalau aku masih tetap disini
Ku lewati semua yang terjadi
Aku menunggumu, oo~ aku menunggu

~{}~

Suara dengarkanlah aku
Apa kabarnya pujaan hatiku
Aku disini menunggunya
Masih berharap didalam hatinya

Suara dengarkanlah aku
Apakah aku ada dihatinya
Aku disini menunggunya
Masih berharap didalam hatinya

Suara dengarkanlah aku
Apa kabarnya pujaan hatiku
Aku disini menunggunya
Masih berharap di dalam hatinya

Oo~
Suara dengarkanlah aku

Thursday, October 28, 2010

Change my blog adress...

Assalamualaikum...

ACtually,baru pas habis 1 paper,entrepreneurship...hu3.
Berhempas pulas saya menelaah nota,khusyuk punya pasal sampai xsedar lunch ngan dinner.Hanya berbekalkan roti "Gardenia"hehehe.

Sebenarnya,saja nk update and xder ape-ape event pn(gatal tgn nk menulis.. ==').
Yup,saya telah menukarkan url blog saya dari alexicob.blogspot kepada msz87.blogspot
Disebabkan komen membina roomate saya,jd tergerak laa hati utk menukar url kepada yg paling simple..
2 jer kot nak tulis.Harap2 selepas selesai exam nie,buleh laa saya pegi melawat kedai buku MPH,rasa cam dh lama sgt2 tidak membaca novel..huhuhu...

P/s:Lama xbaca love story..ekekekke

Tuesday, October 19, 2010

Kelebihan Sembahyang Berjemaah Di Masjid

Assalamualaikum,salam sejahtera...

Fuh..2,3 hari niee mmg xterurus skit kehidupan saya.Mana tidaknyer dengan keadaan batuk2 xreda lagi,presentation lagi dan juga test,revision pun x mula lagi nie.Peperiksaan makin dekat.Sem niee,4 kertas akan saya tempohi.Harap2 Allah permudahkan laa segala2 dan tidak putus berdoa juga berusaha.



Sebenarnya apa yang bermain di fikiran saya adalah kelebihan solat berjemaah di masjid.Sememangnya solat di masjid lebih afdal.Tetapi jarang kita menitik berat solat mendirikan solat di masjid.Saya sendiri pun sama sahaja..hehehe.Saya terjumpa satu blog tentang keistimewaan solat berjemaah.Semoga sama2 kita beramal ke jalan Allah..amin

Monday, October 11, 2010

Selamat Pengantin Baru

 
 
Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu Dengan Yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang Yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan Yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha mendalam pengetahuannya (akan keadaan dan amalan kamu).
(Surah al-Hujuraat : 13)

Penat memang penat...fuhhh.Seharian saya di daerah Segamat mengadiri kenduri kahwin abg kawan saya,
Mohd Aizat Sulaiman.Sempat juga saya mengambil beberape keping gambar buat kenang-kenangan dan ada jugak laa tengok abg-abg pro photographer mengambil gambar.Tuu jer kot entry untuk kali niee.
Hanya nak berkongsi suasanan majlis perkahwinan..hehehe









P/s:Just one more year to go...yes..u can do it!!! 

Friday, October 1, 2010

Kelantan's Tengku Muhammad Fakhry stripped of Temenggong title and awards

KOTA BARU: The Sultan of Kelantan, Sultan Muhammad V, today withdrew the title of Temenggong and the award of Darjah Kerabat Yang Amat Dihormati (DK) (Al-Yunusi) bestowed on Tengku Muhammad Fakhry Petra Sultan Ismail Petra, effective today.

The announcement was made by State Secretary Datuk Mohd Aiseri Alias at a news conference at his office, here, after the notification letter was handed to the staff of Istana Mahkota in Kubang Kerian, here, at 10am.
Mohd Aiseri said Sultan Muhammad V also consented to withdrawing the award, Ahli Yang Pertama (Seri Paduka) Bagi Darjah Kebesaran Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia (S.P.M.K.) (Al-Muhammadi) which had been awarded previously.

"We have informed Yang Amat Mulia Tengku Muhammad Fakhry Petra on the matter through a letter addressed to Istana Mahkota in Kubang Kerian," he added.
Tengku Muhammad Fakhry Petra, a brother of Sultan Muhammad V, is the third child of the former Kelantan sultan, Tuanku Ismail Petra.

Take from Bernama

Tuesday, September 28, 2010

Legend of the guardians in 3D

Fuhh...amat dan teramat penat.
Tadi baru je menonton wayang in 3D
Best gak laa with my friends walaupun meredah hujan yang lebat time nak sampai sana.Haa,btw,ktorang pegi tgk citer The Guardian dan memang puas hati gak laa tgk in 3 Dimension cam real life plak kat depan mata


Sebelum tuu sempat lagi laa pegi melepak kat IKEA tengok2 perabut kat situ.Mak aii,cun melecun dan lawa2,klau ada duit time tuu,dah lama angkut bawak balik umah.Nasib baik duit xder(saya memang boros sedikit..kih3)
Dan tidak lupa jugak saya menikmati makanan yang dinamakan Meatball.1st time ever kot try meatball and what  can i say "It is super marvelous!!".

Tidak penah lagi rasa kelazatan meatball sebegitu(sebab 1st time makan).Ok laa,tuu je kot nk update.I really have some good time together with pozan and peno.Thanx guys,u make me forgot about my work for a while.

^^

Saturday, September 25, 2010

Wedding Shot..

         Wee..weee..Tadi selepas habis test modern control,terus saya mendapat panggilan dari sepupu mengajak pergi ke majlis perkahwinan saudara saya di petaling jaya.Jadi sempat laa saya menangkap beberape keping gambar pasangan pengantin.Best plak tengak orang kahwin nie...bila laa turn kita plak yer..ahaks...Nway,little bit frustrated sebab ada gambar yang ditangkap tuu yang blur and out of focus.
        
         Mungkin kena banyak lagi berguru dengan pakar-pakar fotographer dan memang saya baru dalam dunia fotographer.Tetapi memang seronok ambil gambar orang walaupun kita tiada dalam gambar tersebut T__T.

         Okaylah..saja nak update skit,xder benda nak buat terus balik update blog.Aktiviti harian selepas berehat sebentar dari dunia facebook....^^.Njoy the pictures...^__^


 
Ketibaan pengantin perempuan 

Pengantin mengadap masuk

Tangkap gambar di pelamin

Upacara memotong kek

So sweet....

And for the last,my cousin's son dh kepenatan...adrin2


Tuesday, September 21, 2010

Panggilan untuk diuji




Fuhh...lega sudah.Selesai satu ujian untuk bahasa jerman tahap 2.Alhamdullilah, syukur Allah menenangkan jiwa dan melapangkan dada.Sememangnyer tidak dapat dinafikan hidup kita sering diuji melalui fizikal atau pun mental.Kita tidak dapat mengelak daripada ujian Allah yang sentiasa ingin menguji sejauh mana tahap kesabaran dalam menghadapi pelbagai situasi.(skema skit ayat..he3)

Ok2,berbalik kepada topic sekarang.Yup..sekarang ujian semakin menghapiri pelajar-pelajar.Kurang dari sebulan lagi,saya akan menghadapi ujian untuk penutup semester 6.InsyAllah,hanya tinggal setahun sahaja lagi,saya ingat menamatkan zaman bujang...eh2..zaman sarjana muda.Jika ada rezeki,mungkin akan menyambung hingga peringkat sarjana tua...sarjana.

Wokeh,dah banyak sangat cakap niee..meh dengar maher zain..rasa best plak layan lagu niee....just a great and nice song..^ ^







Wednesday, September 15, 2010

Gathering raya SMIP

Klik..Klik..Klik...

Penat tangkap gambar budak-budak sekolah nie.Mana tak nyer bila dah ramai-ramai dan jarang-jarang berjumpa,memang terus nk bergambar laa.Tapi walaupun penat tetap rasa gembira sangat-sangat.Pertama kali buat "Gathering" dengan rakan-rakan sekolah lama dan pergi beraya di rumah guru-guru yang banyak berkorban untuk melihat anak murid mereka berjaya di menara ganding(skema plak ayat...)

Okies,enough said...meh tgk gambar-gambar yang sempat diambil...enjoy


 

 

  


 

Friday, September 10, 2010

Sambutan Aidilfitri

BOOM..BOOM..BOOM!!!

Macam perang dunia plak di kawasan rumah,biasa laa kat kg2 meriah laa bab2 mercun2 niee...hehehe.Dari sebelum isyak lagi hingga sekarang bunyi tetap kedengaran...mmg btul2 meriah jgak laa.

Dh lama xupdate blog niee,dh berdebu dh skit.3 bulan kejap jer rasa..hoho.Saya amat bersyukur kerana kali ini dapat sekali lagi bertemu dengan bulan keberkatan..Ramadhan dan seterusnya 1 Syawal,hari kemenangan seluruh umat islam..

Tahun niee raya kelainan skit dan tidak seperti raya2 yang lepas.Tahun niee rumah terbuka diadakan pada hari raya pertama.Tidak seperti raya sebelumnyer yang lazimnyer dibuat pada hari raya kedua atau ketiga.Mungkin byk majlis undangan kawin kot...huhu

Tahun nie cukup gembira sebab dapat balik awal ke kg halaman.Jadi, perjalanan balik kg tuu berjalan lancar tapi yang sedih terpaksa plak balik awal ke kampus..sebab ada plak kerja yang belum siap kat sana...terpaksa laa pegi awal skit..

Harap-harap tahun nie dapat laa tangkap gambar kenangan banyak.Semoga Raya tahun niee lebih ceria,meriah dan bermakna...

Ucapan
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MOHON SERIBU KEMAAFAN 
DI HARI MULIA INI

SELAMAT MENJAMU SELERA
^______^

Saturday, July 24, 2010

Going The Distance (2010)


GOING THE DISTANCE (2010)

I cant wait to see this movie,just take a good glance of the trailer while watching INCEPTION at cinema

video

Hopefully its worth to watch!!


Wednesday, July 14, 2010

Despicable Me


Despicable Me!!
Yeah,that's the title for the new entry.Actually,I have just watch the movie at the cinema.At 1st didnt plan for it,but then got nothing to do so why not take a chance to have a nice movie to watch...he3
Well,this animation comedy is really a great movie and I would recommended it.
All the laugh and some scene from the movie can really tell us even a villain or criminal could change his heart when precious persons came into their life especially children.
What I really love about the movie is how life would be wonderful and greater if we share some laughter together.Children have some kind of energy or power(dont know how to describe precisely) that could change especially adult's behavior.

Well,for those who havent see the movie yet,plz do soo
    .....He3......






Sunday, July 4, 2010

New Semester sudah bermula

Salam...

Besok bermula laa  sesi July -November 2010 bagi pelajar-pelajar Uitm.
Selalunyer,byk laaa target yang buat untuk berjaya dalam quiz,test atau pn ujian.
Sememangnyer begitu laa every semester tetapi walaupun sedaya upaya kita mencuba
jgn sekali lupa dan alpa dengan ketentuan yg telah di tetapkan olehNya.
Seharusnye bersyukur and berusaha untuk memperbaiki kelemahan diri kerana manusia
sememangnyer melakukan kesilapan demi kesilapan.

Jadual untuk semester ckup2 pack jgk laa dan dapat saya bayangkan life dlm lab...hehehe...
Kena kuatkan semangat.2 benda yang mungkin berlaku (Penat dan Tension)
Harap-harap saya cekal menghadapi semua kerana itu hanya ujian kecil dari Allah
untuk menguatkan lagi kesabaran.

Rasa setakat itu jer dulu,slalu percaya anda tidak keseorangan walaupun dlm sedih or dlm gembira
kerana setiap perbuatan dan kelakuan kita diperhatikan olehNya,....aminn

Sunday, June 27, 2010

GERMANY VS ENGLAND TONITE!!

Salam,lama benar tidak mengapdate blog ini,lagi2 dengan musim Piala Dunia sekarang.
So,ramai la yang berjaga malam sampai ke pagi(including me gak)
.
Nway,malam niee perlawanan yang cukup mendebarkan
Gemany vs England
Sape yang akan menjuarai perlawanan sbentar lagi

Harap team pilihan saya akan dapat mengalah England..heheheh


Hail to Germany!!!












Wednesday, May 19, 2010

Aku mencari keredhaan

TIba2 terasa nk tulis gak coretan nie...Ntah laa,kerana sya rasa byk benda kali niee rsa sebak di dada.Sya baru sahaja discharge dari hospital selama lebih kurang 14 hari di hospital.5 hari sy dlm koma...5 hari di wad icu.Dlm wad icu,byk perkara mengajar sy erti sbnar idup...sering kali pabila mlm,berlinangan air mata,mengenang nasib sy.Terasa begitu malu kepada Tuhan,byk dosa sy padaNya,tetapi masih DIa sygkan hambanya.

Kata2 yang selalu sy menangis pabila berkomunikasi berseorangan denganNYA
"Ya Allah,smapai begini sekali ko memberi peluang utk meneruskan idupku,Aku hamba yg keji lagi hina Ya Allah,tetapi tetap engkau syg padaku,aku malu Ya Allah,byk dosa2 aku denganMu,trimalah Taubatku dan jadikan aku HambaMu yg lebih baik dari dulu...Amin"

Sambil berlinangan air mata.Jika rakan blog berasa di situasi sy,pasti akan trasa sebak,org yg sihat dpt mati inikan pula org yg tiada harapan utk idup diberi nafas baru....

Byk lagi kejadian di hospital mengisafkan diri sy....tp syukur,skrang sy dpt pulang kepangkuan ibu bapa.Ingin sy perbykan solat2 sunat...dkt padaNya,sb pengalaman ini byk mengubah idup sy selamanya...... 

Friday, March 5, 2010

Performing dikir barat



Halo....
Last 2 days ago,me and my team were invited to perform for some occasion in Bukit Keluang Beach resort in Besut,Terengganu.
We spend 2 days there(well,actually just one day coz we arrived at the destination around 6 in the morning).
Overall,the place is quite peaceful and nice.There had been a seminar there especially for bus driver and mechanics about how to drive safely on the road and maintenance of the bus itself.
Luckly,I got some time to snap some picture there and also the vid of our dikir barat.
Well,I think that all I want to share on this post.Hope can post some interesting stories later out


AUF WIEDERSEHEN


Wednesday, February 24, 2010

Minggu yang memenatkan

Fuhh....penat giler laa nk rasa.This week jer ader 3 test.Td baru jer aku lpas 1 test.Well,alhamdullilah,syukur dapat jawab dengan sempurna.Thanks to God,mempermudahkan segala urusanku.Lepas pada aku habis exam tadi,terus pegi ke rumah member,saja melawat....hahaha...dan jugak berkesempatan mencuba game guitar heroes...To tell the truth,im quite noob at this game....hahahaha...1st time katakan...tp best gak,enjoy jer sebab include skali ngan gadjet with 2 guitars and 1 drum set...quite fun and enjoyable laa...thnx to Zahir,my snior in high school and also doing diploma together time kat dungun dahulu kala.
Then,malam nie jugak,aku ader training dikir barat under UiTM shah alam.Even penat,aku gagahi jua pergi training.Ikutkan hati memang malas tetapi komitmen itu penting bila involve dalam kelab.Lepas training,aku balik rumah,trus meluru ke bilik air.Apa lagi mandi laa...sharian stay kat kampus...huhuhuhu..penat2.Habis mandi,terus jer aku siapkan robotic project yang terbengkalai hampir seminggu.Nie laa antara component2 yang aku sempat snap time buat td...heehehe




And now..i had to continue stdy Statistic...coz Thursday mornig got test...
see the pic below...sape laa nk stdy time niee....

Look at the clock....


Tuesday, February 2, 2010

Watch out ur mouth

It has been so long since my last journal that a wrote last year.Since now 2010 and im in 5th semester of my study,the subjects are getting tougher and tougher throughout the semester.Plus,i'm quite busy with the incoming project that I have been working on which is modeling a robot.So this semester i'm involved with robotic club and also the dikir barat club.

Funny gak laa,time nak masuk sem last2 niee jer baru nak bergiat dlm club.It is good to involve but then we have to plan our time wisely.It is ok to join if it doesn't affect our performance in study...he3.

Enough talk,lets focus on what i want to say actually.hehehe

Kadang2,kata2 kita nie boleh menyebabkan seseorang gembira,tenang,sabar dan macam-macam lagi.Disebalik keindahan kata2 jugak.ada juga kata2 yang berunsur dengki,khianat dan kadang2 membuat seseorang terluka.Disebabkan kebolehan kita berkata2,kita perlu jua berkata2 yang baik2 agar tidak menyingung perasaan orang lain.

Jika didapati orang yang bertutur terasa dengan kata2 kita,eloklah kita memohon kemaafan darinyer sebelum terlambat.

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “ Sesiapa yang ada sebarang kesalahan dengan saudaranya maka hendaklah diselesaikan sekarang, kerana sesungguhnya di sana (di akhirat) tiada lagi wang ringgit untuk dibuat bayaran, (yang ada hanyalah) diambil hasanah (kebaikan) yang ada padanya, kalau dia tidak mempunyai kebaikan, diambil keburukan orang itu lalu diletakkan ke atasnya.”
 
Sesungguhnya sesuatu perbuatan yang menyakiti hati orang atau makhluk lain akan menyebabkan dosa. Oleh itu kita diseru supaya segera meminta maaf dan bertaubat memohon keampunan selagi ada kesempatan (sebelum ajal mendatang). Jika tidak penyesalan yang amat besar akan ditanggung di akhirat kelak. 

Dipetik dari sumber e-hadith

wibiya widget